SOKAK HAYVANLARI
Geçen hafta sonunu, uzun zamandır görmediğim akrabalarıma ayırdım ve ziyaretlerde bulundum. Şen şakrak geçen ziyaretler sonrasında teyze çocukları ile yeğenlerle bir araya geldik.
- Aaaa ne göreyim yegenlerden birinin ayağı baldırına kadar sarılı.
- Ne oldu oğlum dedim.
- Köpek ısırdı.
- Nerede, nasıl oldu?
- Sabah sporu için eski lara yolunda yürüyüşe çıkmıştım.
- Eee bir grup köpeğin saldırısına uğradım!!!
- Nasıl yani?
Kendisi bana eski lara yolunda çok sayıda köpeğin yaşadığını, sahiplerinin olmadığını, sadece yürüyüş yapanlara değil, bisikletlilere, hatta arabalara bile saldırdıklarını söyledi. Yol güzergahı olarak eski lara yolunu kullandığım taktir de bu hayvanları görebileceğimi söyledi!
Ertesi gün eski lara yolunu kullanarak ofise gittim. İnanılır gibi değil! Oldukça fazla sayıda köpek sahil şeridindeki park alanlarını mesken tutmuş, hakikaten sabah sporu yapan insanların arasında dolaşıyor, kimi çime, kimi koşu yoluna, kimi yola yatmış! Kimi ise gelen geçen arabaların peşinden koşturuyor! Hatta bir kaçı benim arabama da saldırdı, arabanın tekerine neredeyse diş atacaktı!
Park alanlarında ve boş arsalarda çöplerle beslenen sokak hayvanları hayvan sevgisi gerekçe gösterilerek kentsel ortamlar içerisinde başıboş olarak dolaşmasına müsaade edilemez! Şehirler içerisinde yer alan park alanları, sokak hayvanlarının, kontrolsüz, başıboş yaşayabileceği alanlar değildir. İmar planı yapılmış, plana göre kentleşme sürecini yaşamış olan şehirlerimiz artık doğal alanlar değildir.
Kent alanları doğal ortamlar olmadığına göre bu hayvanlar doğal ortam rahatlığı içerisinde kent alanları içerisinde yaşayamaz! Zaten yaşayamamaktadırlar da! Bu sebeple vahşi doğalarına aykırı gelen insan dahil, her objeye saldırmaktadırlar!
Sokak hayvanlarının itlaf edilmesi her şeye rağmen insani olarak kabul edilecek bir bertaraf yöntemi değildir. Değişik sebeplerle sokağa salınan bu hayvanların toplanarak, barınma merkezlerinde kısırlaştırılması yöntemi uygulana gelen bir bertaraf yöntemidir. Böyle bir organizasyon elbette maliyetli bir işlemdir. Belediyenin sokak hayvanlarının barınmasına yönelik yatırımlar yapması ve bu hayvanların her türlü ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir. Hayvan severlerin yapacağı ekonomik katkılarla devamlılığı sağlanacak olan bu merkezler sayesinde, sokağa salınan, sokakta yaşayan hayvanların insan ve çevre sağlığına yaptıkları olumsuz etkiler önlenebilir.
Bir hevesle evlerde beslenmek için alınan ve bakılamaması sebebi ile sokağa salınan çok sayıda evcil statüsündeki havyan mevcuttur. Evcil hayvan beslemenin belirli şartları olmalıdır. Evcil hayvanın nufüs kağıdı olmalıdır. Evcil hayvan beslemek isteyenlere bu hayvanlar zimmetlenmelidir. Köpeklerini sokağa salanlar hakkında yasal işlemler yapılmalıdır.
Diğer taraftan benim yeğenime sokakta bir grup sokak köpeği saldırmıştır. Bunu sorumlusu kimdir? Benim yeğenime bir evcil hayvan saldırsa yada bir grup insan saldırsa başvuracağı bir merci vardır, ancak, sokak köpeği saldırırsa kime başvuracağız, kimi şikayet edeceğiz!
Çok sevdiğimiz, şimdilerde emekli olmuş bir vali arkadaşımızın söylediği gibi “ilin valisi sokaktaki köpekten dahi sorumludur” . Biz sayın valimize ve belediye başkanlarımıza herhangi bir sorumluluk yüklemek istemiyoruz ama “sokak hayvanları” Antalya’mızda bir sorun haline gelmiştir. Birileri bir şey yapmalı ve bu hayvanlara daha rahat ve sağlıklı yaşayacakları mekanlar yaratmalı ve kentlerde yaşayan insanların can ve mal güvenliği sağlanmalıdır.